De huisarts kan veel betekenen in de laatste fase van het leven. Het is dan ook zinvol tijdig met elkaar hierover te praten. Dat kan gaan over niet-reanimerenbeleid of-verklaring, een niet-behandelverklaring of vragen over palliatieve sedatie of euthanasie.
Maar ook met andere vragen omtrent het levenseinde kunt u bij uw huisarts terecht.
Aan het einde van het leven, als er geen behandeling meer mogelijk of wenselijk is, zijn er vaak vragen over palliatieve sedatie of euthanasie.
Palliatieve sedatie is een normale medische handeling waarbij de arts de patiënt met een slaapmiddel in diepe slaap brengt. Er is sprake van minimaal 1 niet meer goed te beheersen symptoom (pijn, benauwdheid, angst etc.) en de patiënt is in de allerlaatste fase van het leven. De betrokkene zal in de kunstmatige slaap wegglijden en overlijden. Uw huisarts verleent deze hulp.
Euthanasie is het actief levensbeëindigend handelen van een arts bij iemand die weloverwogen en bij herhaling heeft aangegeven niet verder meer te kunnen en willen waarbij uitzichtloosheid en ondraaglijkheid van de aandoening voorwaarde zijn. De arts dient een slaapmiddel toe en vervolgens een middel dat de dood veroorzaakt. Dit valt niet onder normale medische behandeling, maar wel onder het Wetboek van Strafrecht. Er dient een tweede onafhankelijke arts (vaak een zogenoemde SCEN-arts) na te gaan of aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen is voldaan. Als de levensbeëindiging heeft plaatsgevonden en een toetsingscommissie heeft vastgesteld dat aan de regels werd voldaan, zal de arts van rechtsvervolging worden ontslagen.
Uw huisarts kan wegens persoonlijke ervaringen in het verleden met euthanasie momenteel zelf geen actieve levensbeëindiging uitvoeren, maar zal de patiënt doorverwijzen naar het regionale team van Expertisecentrum Euthanasie.